جو دو سر (Avena Sativa)

جو دو سر یا یولاف (Avena Sativa)، از خانواده گندمیان است. بیشتر به عنوان خوراک دام بخصوص اسب کشت می شود و در اروپا جو دو سر پرک شده به عنوان غله صبحانه مصرف میشود .

خودگشن و تک لپه و یکساله است . دانه ها درون پوسته قرار دارد و با کرک پوشانده شده اند و روغن یولاف اصلاح شده تا 18 درصد است و روغن آن خوراکی است و بیشتر در محصولات آرایشی استفاده میشود . یولاف بر خلاف گندم و جو گلوتن ندارد و برای افراد حساس به گلوتن بی خطر است بلغور یولاف کلسترل بد خون را کاهش و کلسترل خوب را افزایش می دهد .

از نظر ساختمان دانه جو دو سر از دو طرف کاملا باریک و کشیده و یکسان است که برای همین جو دوسر گویند . متوسط عملکرد دانه 2/5 تن درهکتار است و به علت ریزش دانه در شرایط کاملا رسیده ، در حالت خمیری دانه برداشت میشود . پتانسیل تولید تا 5 تن دانه در هکتار دارد .

مزرعه جو دو سر | شرکت توسعه کشت ذرت                                                      مزرعه یولاف | شرکت توسعه کشت ذرت

گیاه شناسی یولاف

گیاهی یکساله که ساقه آن مانندسایر غلات بند بند و تو خالی است و ارتفاع آن 150 ـ 60 سانتیمتر متغیر است و در برخی ارقام در محل گره ها کرکهایی وجو دارد . قدرت پنجه زنی کمتر از گندم و جو می باشد . در یولاف در محل تلاقی پهنک با غلاف برگ ها ، گوشوارک وجود ندارد سیستم ریشه ای یولاف مشابه گندم و جو است . گل آذین یولاف رشد محدود بوده و دارای یک محور اصلی و تعدادی انشاب های فرعی می باشد . انشعاب های فرعی از گره های روی محور اصلی و هر یک انشعاب به یک سنبلک انتهایی ختم میشود و هر سنبلک دارای دو یا سه گلچه است که دوتای پایین بارور و سومی عقیم است .

زراعت یولاف

کشت یولاف نیز مانند سایر غلات دارای ارقام بهاره و پاییزه است . عمده تولید جهانی یولاف از مزارع پاییزه بدست می آید . کمینه دما برای آغاز جوانی زنی 3 ـ 2 درجه سانتیگراد میباشد و مزارع پاییزی یولاف که برای چرای مستقیم دام کشت می شود نسبت به سایر غلات پاییزی زودتر و با تراکم بیشتر (160 ـ 140 کیلوگرم در هکتار ) کشت می شود .

یولاف بصورت مخلوط با جو برای تولید دانه به عنوان خوراک دام کشت می شود . کاشت زود هنگام یولاف باعث پرهیز از خطر خشکی در اواخر فصل می شود . عملکرد دانه یولاف در شرایط خشکی و گرما به شدت کاهش می یابد .

میزان بذر مصرفی برای تولید دانه 100 ـ 90 کیلوگرم در هکتار است یولاف توانایی رشد در خاک های ضعیف و کم عمق را داراست ، کشاورزان در خاک های ضعیفی که توانایی تولید گندم و جو را ندارد به کشت یولاف اقدام می نماید .

ارقام پر محصول یولاف بیشتر پابلند و حساسیت به خوابیدگی در آنها زیاد است به گونه ای که یولاف را حساسترین غلات به خوابیدگی دانسته اند . کاربرد کود نیتروژن در این گیاه می بایست با احتیاط صورت گیرد و در صورت مصرف بیشتر حساسیت به خوابیـــدگی را افزایش می دهد . عمق مناسب کاشت 3 ـ 2 سانتی متر و از 5 سانتیمتر نباید بیشتر باشد . وزن هزار دانه آن 30 ـ 20 گرم و گیاهی یکساله و روز بلند است و نیازهای حرارتی آن 2000 ـ 1500 درجه روز اســـت و دمای 40 ـ 38 درجه سانتی گراد پیش از رسیدن دانه و در زمان پر شدن دانه موجب بادزدگی و چورکیدگی دانه میشود . برداشت یولاف به منظور دانه ای و یا استفاده از علوفه تازه در مرحله خمیری شدن دانه صورت میگیرد .

خطر ریزش پس از رسیدن دانه زیاد است و بوته های یولاف پس از برداشت رشد دوباره ندارد ، بیشترین میزان ماده خشک به وسیله ارقام پا بلند و دیررس تولید می شود . برداشت دانه یولاف با کمباین و زمانی صورت میگیرد که رطوبت دانه 14/5 درصد یا کمتر باشد .

جدید ترین مقالات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

فهرست