تریتیکاله

تریتیکاله با نام علمی Triticosecalex از خانواده غلات از تلاقی گندم نان و چاودار ایجاد شده از نظر مورفولوژیکی شباهت زیادی به گندم دارد. در این تلاقی گندم بجای گیاه مادر به کارگرفته شده و دانه های گرده از چاودار می باشد. تریتیکاله خصوصیات مقاومت به سرما ، سازگاری با شرایط نامساعد محیطی ، بالابودن مقدار لیزین و رشد سریعتر را از چاودار، بالا بودن درصد پروتئین را از گندم به ارث برده است .

تریتیکاله | شرکت توسعه کشت ذرت

زراعت تریتیکاله در بسیاری از کشورهای جهان در سطح محدودی متداول است و به عنوان یک گیاه غله ای و علوفه ای مورد بهره برداری قرار میگیرد . از سایر مصارف تریتیکاله می توان به کاشت آن به عنوان تولید علوفه سبز و سیلوئی و کشت مخلوط با لگوم ها اشاره نمود. بطورکلی کیفیت برتر پروتئین تریتیکاله در مقایسه با جو و گندم و چاودار آنرا به عنوان یک منبع بالقوه جهت تعلیف دام و طیور مطرح ساخته است. در مقایسه با گندم از قابلیت رشد و مقاومت بیشتری برخوردار است و برای زمین های کم بازده توصیه می شود . آرد آن برای پخت نان زیاد مناسب نیست و زود بیات میشود ولی با آرد گندم قابل اختلاط میباشد.

تریتیکاله | شرکت توسعه کشت ذرت                                              مزرعه تریتیکاله | شرکت توسعه کشت ذرت

 مزرعه تریتیکاله پاییزه

خصوصیات تریتیکاله:

1ـ گیاهی یکساله خود بارور با درصد کمی دگربار و ارقام تجاری آن هگزاپلوئید و دارای 42 کروموزوم  هستند .

2ـ ارقام جدید تریتیکاله از نظر عملکرد در شرایط مساوی زراعی با ارقام گندم برابری و در مواردی عملکرد آن بالاتر از گندم و جو می باشد .

3ـ مقاومت به بیماری های رایج گندم از جمله زنگ زرد و سیاهک ها یکی دیگر از صفات ممتاز این گیاه می باشد که به دلیل عدم نیاز به سمپاشی بر علیه این بیماری ها موجب کاهش هزینه تولید کشاورزان می شود .

4ـ مقاومت به خوابیدگی : با وجود ارتفاع بلند به نسبت ارقام گندم به علت استحکام ساقه ها ، ارقام جدیدتر تریتکاله مقاومت خوبی در مقابل خوابیدگی دارند .

5ـ مقاومت به ریزش دانه در مقایسه با گندم بالاتر است .

6ـ یکی از ویژگی های ارقام تیتیکاله مقاومت مطلوب در برابر سرما و قدرت جبران بالا بعد از سرمازدگی می باشد که از چاودار به ارث برده است .

7ـ به دلیل انتقال صفات مطلوب از والدین به این محصول در آزمایشات مختلف ارقام تریتیکاله از تحمل خوبی به خشکی سراسری و انتهای فصل برخوردار می باشند .

8ـ تحمل به خاک های اسیدی و شرایط شوری خاک از صفات بارز تریتیکاله است .

9ـ تریتیکاله به دلیل کیفیت مطلوب در تغذیه دام و طیور از گندم و جو برتر است زیرا اسیــدآمینه لیزین

( اسیدآمینه گوشت ساز ) آن بیشتر از گندم و جو است و می تواند جایگزین ذرت شود و برای تهیه سیلو از چاودار و یولاف مناسب تر است .

10ـ پتانسیل عملکرد بالای ماده خشک و عملکرد بالای دانه و کاه تریتیکاله در مقایسه با گندم و جو .

11ـ کارایی بالای مصرف آب .

12ـ مصرف دو منظوره علوفه ای و خوراکی دارد .

13ـ اختلاط آرد تریتیکاله با آرد گندم خصوصیات نانوایی را بهبود می بخشد .

خصوصیات زراعی :

تریتیکاله خصوصیات زراعی مشابه گندم دارد و می توان با استفاده از ادوات و ماشین آلات متداول درزراعت گندم و با همان روش های کاشت و داشت و برداشت کشت و زرع نمود.

این خصوصیات از جمله مزایایی هستند که در گسترش زراعت تریتکاله موثر خواهد شد .تاریخ کاشت بسته به شرایط آب و هوایی و منطقه کشت متفاوت می باشد ولی کشت ده روز زودتر از گندم باعث پر شدن مناسب دانه می گردد . مقدار بذر مصرفی و فاصله ردیف ها مشابه گندم و عمق بذر کاری در تریتیکاله از گندم کمتر است و به لحاظ پایین بودن قدرت جوانه زنی دانه نباید از شش سانتی متر بیشتر باشد . نیاز کودی و تغذیه ای و آبیاری در شرایط نرمال و حاصلخیزی خاک مشابه گندم می باشد .

جدید ترین مقالات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

فهرست